Rád bych odpověděl komplexně na toto téma a doufám, že se mi to v následujících několika málo větách podaří. Jak již bylo řečeno, výcvik CLS a komunikace jednotlivých CLS v rámci útvarů v zásadě nefunguje. Vše by mohlo být jinak, kdyby neexistovali lidé na vyšších lékařských postech, kteří přes svou sebestřednost neradi vidí jakýkoli zájem o prosazení čehokoli jiného. Systém TCCC mohl v armádě České republiky probíhat již od roku 2005, kdy jsem s úplnou koncepcí výcviku navštívil člověka, který měl a má moc, aby tento systém začlenil do výuky na Královéhradecké univerzitě. Bohužel nestalo se tak a výukový systém BATLS/BARTS, který v té době byl již nepoužitelný do zahraničních misí a který se na univerzitě vyučoval nadále přetrvával v osnovách pro CLS a zdravotníky. Trend se od té doby o mnoho nezměnil, jen se "vykradly" některé postupy, ovšem již z neaktuálních guidelines a byla snaha je implementovat do Britského BARTS. To samozřejmě nebude nikdy plnohodnotně fungovat. Já systém TCCC vyučuji nezávisle na univerzitě od již zmiňovaného roku 2005, přičemž o samotný systém se intenzivně zajímám od roku 2001, kdy jsem na něj poprvé narazil v jedné odborné literatuře, týkající se vojenské problematiky. Kurzy pořádáme však až od roku 2008 a to po návratu z mise v Afghánistánu, po které vyvstala potřeba vycvičit co největší množství nezdravotnického laického personálu. Od té doby mě a našim 8 instruktorům prošlo pod rukama zhruba 250 vojáků. Není to příliš, ale máme omezenou kapacitu ( 25 osob na kurz) z důvodu kvality výcviku, při které se chceme zaměřit co nejvíce na jednotlivce. Zatím jsme výcvik zaměřili na 4. brn a 102. průzkumný prapor, ale nebránímě se žádným zájemcům mimo tyto skupiny profesionálů. Materiál si kupujeme z vlastních kapes,ale mohu říci, že za tu dobu, co kurz probíhá jsme se poměrně kvalitně materiálně vybavili. V druhém čtvrtletí plánuji setkání většího množství CLS v jednom z výcvikových prostorů, kde by bylo možnost vyměnit si informace ze zahraničních misí a výcviků. Ještě nevím, jak dlouhé toto setkání bude, ale reálné jsou asi 2-3 dny. Pokud jste z řad AČR a podstopili jste již CLS výcvik, kontaktujte mne na:
j.duchon@rescue4you.cz a jistě se domluvíme. Jinak v březnu by již měla být funkční CACM Czech Association of Combat Medics, která bude sdružovat všechny osoby zainteresované do combat medicíny. Bližší info naleznete včas na tomto fóru.
Jari